Schuurwoning de Wal

Veenwoudsterwal

Tijdens een verloting voor een bouwkavel hebben wij kennisgemaakt met Jack Visser. Hoewel wij een bouwkavel kregen toegewezen, besloten wij daar geen gebruik van te maken. In plaats daarvan hebben wij Jack gevraagd ons te helpen bij een ontwerp voor een verbouwing aan onze bestaande woning. Hij kwam met een zeer verrassend ontwerp waardoor wij weer enkele jaren naar tevredenheid in onze woning konden blijven wonen.

Toen wij jaren later alsnog besloten te verhuizen, hebben wij weer contact gezocht met Jack. We hadden een wit oud huisje gekocht en hadden als wens aangegeven dat we graag 4 slaapkamers en een douche boven wilden. Hetzelfde verhaal hebben we ook bij een andere architect neergelegd. De andere architect kwam met het voorstel voor een glazen pui en heeft een complete maquette gemaakt om te visualiseren hoe het zou worden.

Jack pakte het echter veel rigoureuzer aan. Hij typeerde onze stijl als ‘stoer, robuust en sober’. Deze stijl heeft hij in het ontwerp als basis gebruikt. Toen Jack het ontwerp aan ons liet zien viel er een lange stilte. Jack vroeg zich verschrikt af of hij er helemaal naast zat. Maar wij waren gewoon helemaal sprakeloos. Wat een prachtig ontwerp had Jack voor ons gemaakt. Met dit ontwerp werd de hele woning aangepakt, ook de buitenkant. Hij sloeg de spijker op zijn kop.

De woning gaat helemaal op in zijn omgeving. Jack heeft ook het tuinontwerp gemaakt. Daarmee zijn de woning en tuin één geheel geworden. Het lijnenspel klopt gewoon helemaal. Wat wel grappig is om te vermelden: elke zondag stoppen er auto’s om foto’s van ons huis te maken. Dat vatten wij op als een heel groot compliment.

Tijdens onze gesprekken hadden we het ook regelmatig over Jack z’n talent als kunstschilder. Ik heb hem gevraagd als verrassing een schilderij voor de verjaardag van mijn vrouw te maken. Het is een schilderij geworden wat helemaal bij ons past. Hij heeft het ‘In Nije Dei’ genoemd, een opkomende zon in de natuur. Het lijkt alsof het bij ons thuis is geschilderd, hoewel dat helemaal niet het geval is. Wat Jack niet wist, is dat het gelijknamige nummer van De Kast een bijzondere betekenis voor ons heeft.

Familie De Wal - Veenwoudsterwal

NAAR PROJECT