VOGEL UITKIJKPUNT LEONS

Van de Natuerkoöperaasje Baarderadiel, in 2009 opgericht in het Friese dorp Leons kreeg ik de opdracht om een vogeluitkijk punt te ontwerpen. Deze coöperatie van boeren wil de vele vormen van agrarische natuurbeheer stimuleren en begeleiden, met als hoofddoel het behoud van de weidevogels.

Het werk wordt gerealiseerd in het open landschap tussen Leons en Hesens aan de Boalserster Feart. De sculptuur moet op een kunstzinnige manier aandacht vragen en de voorbijgaande fietser of voetganger verleiden om te genieten van het uitzicht op het nabij gelegen vogelrijke gebied. Het werk heeft ook een educatieve functie. Zo worden er in de sculptuur informatie borden geplaatst over de vele weide en watervogels die er in het kruidenrijke plas- dras land te ontdekken zijn.

De vogelvorm in het werk is duidelijk te herkennen en legt daardoor de link met het vogelland. Ook haalde ik inspiratie uit onze nationale weidevogel de grutto. De kenmerkende bruine kleur van het verenkleed van de grutto komt terug in eveneens roestige uiterlijk van het cortenstaal De sculptuur is hoger en gesloten richting de noordelijk gelegen snelweg en lager en open richting het gras en drasland, waardoor de aandacht automatisch naar het weidevogelgebied gaat. Doordat je in het werk hoger staat kun je over de rietkraag van de Boalserter Feart heen kijken richting het open weidegebied rondom.

Als alle procedures goed zijn doorlopen is het de bedoeling dat het werk onder mijn begeleiding zal worden uitgevoerd door mbo-leerlingen. Het werk zal in segmenten prefab moeten worden gemaakt, vervoerd langs het aanwezige fietspad en ter plekke moeten worden opgebouwd. Voor mij en de MBO studenten een mooie uitdaging.

Landart installatie van cortenstaal / hout
afmetingen +/- 240 x 600 cm , hoogte 500 cm
ontwerp 2022

TERUG NAAR OVERZICHT