FLOATING ISLAND OEROL

In het kader van het project Off Season Art Gardening is gedurende Oerol 2019 een kunstwerk gemaakt op het Groene Strand op Terschelling.

Het kunstwerk is opgebouwd uit houten balken (cls 38x89mm) van 540 cm lang die door middel van lange schroeven aan elkaar zijn verbonden. Er is bewust voor gekozen de balken niet te zagen zodat het hout na demontage weer hergebruikt kan worden. Daarmee wordt het een tijdelijk kunstwerk en krijgt het werk ook een circulaire betekenis.

Inspiratie voor het kunstwerk is het eiland Vlieland en de uitlopers van de duinen van Terschelling zelf die in de verte te zien zijn als je op het Groene Strand richting de horizon kijkt. Door de warmte en spiegeling van het water krijg je een Fata Morgana effect en lijken deze eilanden en duinlandschappen boven de zee te zweven.

 

Het kunstwerk is een abstracte vertaling van deze zwevende eilanden maar ook een geïmproviseerde vormschets van een golvend landschap wat door het bouwen ontstaat, groeit en reageert op de plek zelf. Het doet daardoor ook mee in het spel van hoog en laag water, natte en droge gedeelten van het strand en wordt door stroming en wind min of meer opgenomen in het landschap. Doordat het niet verankerd is aan de bodem maar los op het zand en in het water ligt kan het meebewegen met de golven en misschien zelfs meedrijven met de stroming. Het was jammer dat het werk moest worden opgeruimd, we hadden het heel interessant gevonden om te kijken wat de invloed van de zee en de stroming op langere termijn met het werk en zijn omgeving had gedaan.

We hebben het werk de titel “ Floating Island - A Tempory Wooden Landscape “ meegegeven wat voor ons het idee achter het werk in grote lijnen weer geeft. De beschouwer is echter vrij om een andere uitleg aan het werk te geven. Zo hebben we van voorbijgangers gehoord dat ze er de golven of ijsschotsen in zagen. Ook prima, als het werk de fantasie prikkelt en aanzet tot denken hebben we ons doel bereikt.

Installatie van hout
+/- 700 x 2100 cm
2019

Project : Off Season Art Gardening

http://offseasonartgardening.com/

TERUG NAAR OVERZICHT