ELEMENTS 5063

Ik heb me bij dit werk laten inspireren door de oerkrachten van de natuur die voor mij het duidelijkste aan zee zijn te ervaren. Hier zijn aarde, water en lucht in de meest pure vorm aanwezig. De essentie van de elementen is hier optimaal zonder de verstoring van mensen, gebouwen, industrie of verkeer. 

Het object is een samengesteld wandwerk van panelen, gemaakt van houten panlatten, omspannen met jute en gebruikt tentdoek. Pure, rauwe materialen. Het tentdoek is afkomstig van afgedankte stormtenten en heeft dus letterlijk in weer en wind gestaan. Hier is bewust voor gekozen. Hergebruik van het materiaal heeft te maken met mijn zorg voor het milieu, en het tentdoek met ervaring maakt de link met de elementen duidelijk. Ook het handgemaakte aspect is van belang. Ik wil hiermee het ambachtelijke en het menselijke benadrukken wat ik in de moderne maatschappij steeds meer zie verdwijnen. Robotisering en digitalisering krijgen de overhand waarbij alles perfect, kil en exact aan elkaar gelijk van de lopende band rolt. Er is geen plaats meer voor het persoonlijke en menselijke aspect wat een handgemaakt product uniek maakt en karakter geeft.

Het wandwerk is een abstracte vertaling van emoties en beelden die ik bij het landschap, de zee en de elementen heb. Het uitgangspunt hiervoor is een eigen foto gemaakt op het strand van Texel. Om de essentie van het beeld te pakken, heb ik de foto geabstraheerd op pixelniveau, waardoor ik het zeegezicht weer kan geven door middel van 15 panelen van 60 x 60 cm. Deze panelen worden uitgevoerd in diverse materialen en technieken, maar komen qua kleur overeen met de kleuren van het oorspronkelijke, gepixelde beeld.  Zichtbare structuren, kwaststreken en kleine onvolkomenheden laten zien dat dit mensenwerk is en tonen het karakter en handschrift van de maker.

Samengesteld wandwerk 180 x 300 cm
olie- acryl- muurverf en mortel op jute en tentdoek / fotoafdrukken op forex
handgemaakte frames van vurenhout 20 x 50 mm
2020

Dit werk is te zien en te koop in de showroom van Buss ontwerp en inrichting 
( adres : Albert Harkemaweg 70 , 9831TA , Aduard )

TERUG NAAR OVERZICHT