CONTRADICTORY LANDSCAPE

Beschrijving kunstwerk “Tegenstrijdig Landschap“  afstudeerwerk Jack Visser - 2020

Het werk is een installatie van diverse onderdelen die de toeschouwer omsluiten als in een landschap. Ik heb me laten inspireren door de elementen en de oerkrachten van de natuur die voor mij het duidelijkste aan zee zijn te ervaren. 

Het wandwerk is een abstracte vertaling van foto gemaakt op het strand van Texel. Om de essentie te pakken, heb ik de foto geabstraheerd op pixelniveau, waardoor ik het kan weergeven door middel van 15 panelen. De panelen zijn gemaakt van jute en gebruikt tentdoek van afgedankte stormtenten. Het doek heeft dus letterlijk in weer en wind gestaan. Deze panelen zijn uitgevoerd in diverse materialen en technieken, maar komen qua kleur overeen met de kleuren van de oorspronkelijke foto. 

Het tweede onderdeel van het werk bestaat uit versnipperde golvende vormen, die doen denken aan de zee in tegenlicht wanneer alle kleur is opgelost.Maar je kunt er ook zwarte gerafelde lichamen in herkennen die met geweld uit elkaar te zijn gescheurd. Ik wil hiermee de dreigende en donkere kant van de oerkrachten laten zien.

Drie ventilatoren vormen het derde onderdeel en versterken de totale landschappelijk beleving. Met de luchtstroom, en het geluid wat je hoort wil ik de wind verbeelden, waardoor je het gevoel krijgt echt in een landschap te zijn.

In dit werk zijn meerdere lagen en contrasten aanwezig die verschillend kunnen worden uitgelegd. Ik heb het daarom de titel “Contradictory Landscape“ ( Tegenstrijdig Landschap )  gegeven. Met deze titel wil ik vragen bij de kijker oproepen.

Het is aan de beschouwer …

Installatie wand / vloer
Wandpaneel 180 x 300 cm
Vloeroppervlak +/- 500 x 600 cm
2020

TERUG NAAR OVERZICHT